Jag är fnoppig!

Skulle på DBTgrupp idag, men när jag kom dit var det bara jag där. Så det sket sig. Jag hann iallafall prata lite strunt med gruppledarna och boka en ny tid med min terapeut. Känner mig lite svajig för tillfället, så jag vill fylla på med lite tips och färdigheter! Och sen orkade jag verkligen inte cykla hem igen. Hade nog bara somnat. Så det är tur att jag har en Ellie som har en dörr öppen för mig! Så jag stack dit, drack kaffe och vi förberedde oss (väldigt lite) inför seminariet vi hade idag. Men det gick bra än då tycker jag. Sen stack jag och Ellie hem till mig, lagade qinoua och kikärtsbiffar. Nyttigt, yup yup. Sen kom Pappa och hjälpte mig sätta upp ett tyg på väggen bakom sängen. Så nu är sovrummet kanonfint! Johanna Johansvamp kom förbi en stund med, mycket trevligt! Sen skrev Ellie and moi ihop gruppens sammanfattning av seminariet. Hoppas det blev okej.

Nu ligger jag och Gustaf skavfota i vår lilla soffa, har precis sett på idol. Har ingen riktig favorit än måste jag säga...men det kommer väl! Ska nog gå och lägga mig om en stund. Är så trött nu för tiden. Imorgon blire kemi hela dagen. Väntar på en aha-upplevelse där jag helt plötsligt fattar. Men den kommer nog inte. Och ibland är det inte helt lätt att plugga...
Lite äckligt inlägg, kanske.

Usch, var hos tandläkaren i morse. Trodde jag skulle utvärderas för en eventuell tandförsäkring. Men i min journal stod det tydligen att jag skulle ta bort LITE tandsten. Visst, först sa hon att jag bara hade lite. Men hon hittade mer, och mer, och mer... Tillsist var jag helt blodig och sönderskrapad i underkäken. Då börjar hon undra om jag någonsin fått tandsten bortskrapat innan. Nej, sa jag. Bara på baksidan av framtänderna på underkäken. Hon blev sur och sa: Det här är början till tandlossning, din mun är riktigt sjuk. Och så går hon igång och skrapar sönder hela överkäken också.
När hon är klar spottar jag koagulerat blod, färskt blod, tandstenar... Hon bad om ursäkt för att hon skrämt upp mig, men att jag skulle prova på att nytt sätt att bortsa på (hur många sätt finns det?) och använda några konstiga gummigranar mellan tänderna. Jag fick en tid igen nästa månad och hoppashoppas att det har blivit bättre då så att jag slipper gå igenom det igen. När jag gick till bussen spottade jag fortfarande blod och hade ungefär lika mycket blod i magen. Panikshoppade vatten och tuggummi för att få bort metallsmaken... Fy vad otäckt det var. Tandköttet känns fortfarande sårigt.

Så nu jäklar är det projekt-göra-munnen-frisk för min del! Samtidigt som jag försöker läka mitt psyke och koncentrera mig på en massa plugg!


Ledsen Bu!

all that glitters is cold

Ikväll blir det reggaekväll i folketshus, men innan det förfest hos Emmie. Kommer att bli kul. :)

Förut idag skulle jag hämta ett paket, posta ett brev, gå till systemet och köpa biljetter tills ikväll. Allt gick fel. När jag kom till pressbyrån och skulle kolla avinumret på mobilen tappar jag den i golvet så den går i tusen bitar och jag får inte ihop den ordentligt. Frimärket som jag köpte råkar jag klistra fast på handen, så jag hoppas det sitter kvar nu. När jag ska köpa biljetten tar de inte kort, så jag får springa och ta ut pengar. Lite bökigt och fumligt att hålla på med väska mad trög knapp, stor plånbok och överdrivet stort paket. När jag kom hem igen kom jag på att jag glömde systemet. Som tur var Gustaf där så det löste sig. När jag sen hoppat in i duschen och är klar kommer jag på att alla badlakan är i tvättstugan så jag får torka mig med en liten plutte handduk. Menmen. Johanna Virrpanna I am.

Nu har jag iallfall kläder på mig, biljetter i plånboken, öl i kylskåpet och väntar på att gå och möta Olivia. Blev så jäkla Marilyn Manson och Nine Inch Nails sugen när jag läst ut Marilyn Mansons självbiografi. Nej, nu ska jag ta det sista i tvättstugan. Ciao.

eh?

Ojojoj, vad jag har varit duktig idag! Först 3 timmar gruppupgifter i kemin, sen satt jag från ungefär 12 till 5 hemma och läste om syror och baser. När jag kände mig rätt färdig med kemin städade jag hela lägenheten, dammsög, dammade, diskade och plockade undan allt som inte låg där det skulle. Nu har jag mat i ugnen och när vi har ätit den ska jag försöka läsa ut Antonovsky. Go Johanna!


Jag har lite mer ångest än på länge just nu. Men det är väl inte så konstigt egentligen. Kusinen är dålig, nervös över kemin, undran om jag kommer klara ekonomin när jag pluggar... vuxengrubbel helt enkelt. Men allt tar så mycket mer energi när man måste arbeta med ångest/tankar hela tiden, speciellt eftersom det här gör att jag inte sover speciellt bra. Menmen, det går över, ångest är inte farligt.

Ganska ointressant faktiskt.

Morgonen blev väldigt inpulsiv! Smsade Ida med lite oviktigt info då hon helt plötsligt frågar om jag ska med och simma. Okej sa jag hon hon skrev att vi ses om en kvart. Skynda skynda! Men det var jävligt skönt att ta några simrundor, sen tävla i vattenrutchbanan ( såklart vann jag ) och avsluta i bubbelpoolen. Sen cyklade jag iväg till Kahls och köpte en stor kaffe och knallade sen upp till skolan för en mindre rolig föreläsning. När jag kom hem igen bakade jag och Gustaf pizza och sen slängde jag ihop en kort reflektion om källkritik. Nu sitter jag och lyssnar på Agenda på TV - om riksdagen efter valet. Jävligt intressant. Och läskigt. Vart är Sverige påväg?

Miieo, kort sammanfattning av min otroligt intressanta dag!

I am not a robot

Vilken dag det har varit! Först blev det en cykeltur till folkets park för att hämta bilen. När jag ska öppna bilen funkar inte nyckeln! Lite panik. Så jag ringer till pappa, och bara för det så funkar det ju. Sen kör jag med gasen i botten och hämtar Ellie, hon hade hittat två klasskompisar på tåget som vi drog med till Maxi för att handla. Där storshoppade vi, sen åkte vi först till mig och lämnade grejer, sen åkte vi till Ellies nya studentrum och käkade nyttigaste lunchen ever: sådana där ostfrallor med smält ost ni vet? och kaffe. Sen märkte vi att tiden sprungit ifrån oss, så vi åkte och lämnade bilen igen och hämtade min cykel. Och jag skjutsar Ellie över varenda gupp jag hittar bort till universitetsbiblioteket där vi hade föreläsning idag. Och vi hann! Puh. Sen föreläsning om hälsa i media. En del väldigt annorlunda artiklar som togs upp! (tex: ät som en apa och bli frisk).

När föreläsningen var slut stack jag till sporthallen för att möta Ida. Så jag skriver ett sms till henne och säger att jag går in för att jag fryser. Helt plötsigt ringer hon och frågar vad jag håller på med. Då hade jag tagit fel på en timme! Smart. Så jag cyklar hem i regnet, läser om SDskandalen på aftonbladet och sen cyklar jag iväg igen. Sen tittade vi på en drillträning. Kul! Var länge sedan vi slutade nu, men det kommer alltid vara något speciellt. När jag kom hem från träningen har Gustaf dukat upp med räkor, aioli, vindruvor, ost och baguetter. Och tänt ljus i hela lägenheten. Det värmde kan jag ju säga!

Nu ska jag försöka skriva ihop en kort reflektion, om jag orkar. Sen bara ta det lugnt!

Detta fält måste också fyllas i

Usch, idag är ingen bra dag. Har mått illa och känt mig jäkligt hängig hela dagen. För en stund sen kom jag på varför. Hade glömt ta medicinen idag... smart? Njae. Det är nästan lite läskigt att jag känner av det så här snabbt, vill egentligen inte känna mig så här beroende. Men den hjälper, gör mig mer stabil. Så jag fortsätter så länge jag känner mig hjälpt och det hindrar mig att falla ner i mörka hål. Äter bara en medicin nu, venlafaxin, förutom v.b medicin, det är ju ett steg på vägen iallafall.

Ska ta tag i mitt liv nu och försöka plugga lite innan slutdebatten börjar. Imorgon är det val, och jag och Emmie ska gå ner till nämndehuset och rösta. För första gången känner jag mig helt säker på vad jag står för. Har även fått en beställning på virkade muffins och kakor som jag tänkte knåpa på senare. Gutt att ha kommit igång med virkningen lite igen.Schizoaffektivt syndrom, depressiv.

Schizoaffektivt syndrom är en psykiatrisk diagnos på en neurobiologisk sjukdom. Den beskriver ett tillstånd som både har symtom på humörsvängningar och schizofreni. En person kan vara i ett psykotiskt tillstånd eller ha en försämring av verklighetsuppfattningen, för det mesta i form av hörselhallucinationer, paranoida eller märkliga vanföreställningar. Det kan också innebära oorganiserat tal och tänkande, tillsammans men vaga maniska och/eller mixade depressiva episoder i samband med avsevärd social eller yrkesmässig dysfunktion. Det finns två typer av schizoaffektiv sjukdom: den bipolära varianten och den depressiva varianten.
Schizoaffektiv sjukdom är en psykisk sjukdom som karaktäriseras av humörsvängningar och psykos. Psykos består av vanföreställningar och/eller hallucinationer. Personer med sjukdomen upplever psykotiska symtom i samband med (men oftast efter) deras depressiva, blandade eller maniska episoder.
Den depressiva typen innebär att störningen omfattar enbart allvarlig depression.

Nedan följer kriterierna för en diagnos av schizoaffektiv sjukdom enligt DSM-IV:
A.
Två (eller fler) av följande symtom förekommer under en period av en månad:

-Vanföreställningar
-Hallucinationer
-osammanhängande tal
-kraftigt desorganiserat eller katatonskt beteende
-negativa symtom ( till exempel känslolöshet eller irrationellt tänkande)

OCH
att det vid något tillfälle är antingen en:

-allvarlig depressiv episod
-manisk episod
-mixad episod

B. Under en och samma sjukdomsperiod har personen haft vanföreställningar eller hallucinationer under minst två veckors tid utan framträdande humörsvängningar.
C. Under hela den aktiva och resterande sjukdomsperioden har personen symtom som motsvarar kriterier för humörsvängningar.
D. Störningarna är inte orsakade av en direkt fysiologisk effekt av t.ex. en medicin eller narkotikamissbruk eller av en fysisk åkomma.De diagnoskriterier jag uppfyller är vanföreställningar (förföljelse- och iakttagskäslor) och hallucinationer (ser skuggor i pereferin) och att jag imellanåt blir deprimerad väldigt snabbt. Det är inte ofta jag har depression och vanföreställningar/hallucinationer samtidigt utan det sistnämnda kommer oftast när jag mår bättre. När jag var yngre gick jag helt in i vanföreställningarna och hallucinationerna, men nu har jag tack vare behandling lärt mig vad som är på "riktigt" och vad som inte är det. Jag blir numera inte heller rädd någon längre tid för det jag upplever. Jag har också lärt mig att mina depressioner går över lika snabbt som de kommer, vilket gör det mycket lättare för mig att hantera genom att just veta att det går över.


Journalläsning, del 2.

Var på trädet idag och läste i min journal. Vi försökte hitta anteckningar från när jag var på abc och inlagd på 51an, men det fanns knappt någonting. Det ända vi hittade var anteckningar från sjukgymnasten  jag gick till ett tag. Det hade jag nästan helt glömt, att jag var där så mycket och att jag mådde så dåligt att jag hade problem med motoriken. Vadå framsteg?

Men iallafall, läste anteckningarna från dbtn och från avdelningen där jag var inlagd i våras. Eftersom det inte var så länge sen så minns jag ju det mest redan, men det är så jäkla intressant att se alla förändringar och framsteg jag gjort. Då kan jag inte annat än att bli lite stolt över mig själv. Något jag såg som var väldigt tydligt, att så fort jag och K. gjort slut och jag och Gustaf hittade tillbaka till varandra så mådde jag genast mycket bättre, tog åt mig av dbtfärdigheterna och kämpade ännu hårdare - och blev mycket bättre. Mitt hjärta kom verkligen i rätt ögonblick. Älskar dig, Gustaf!

Hittade en till diagnos i min journal som jag ska skriva ihop lite fakta om och lägger ut här så småning om. Om jag inte minns fel tror jag att jag har skrivit om den för ganska länge sen, men orkar inte leta. Diagnosen jag tänker på är schizoaffektivt syndrom. Känns det bekant?

Nu ska jag försöka ta tag i mitt liv och skriva en reflektion om fetma och kultur. Borde plugga lite kemi... men motivationen är inte så hög på den fronten. Får sätta mig med det imorgon. Måste.


Världens finaste.

Dialektisk beteendeterapi, DBT.

Vad är DBT?

DBT kan beskrivas som ett högorganiserat ”hjälpmedel” för patienter i kaos och desperation. Vårdgivare blir starkt påverkade och känner sig ofta hjälplösa i försöken att hjälpa dessa patienter. Metoden är unik på det sättet att den värnar om terapeutens motivation och ”överlevnad” lika mycket som patientens.
DBT betraktas som en teambehandling där varje teammedlem ansvarar för teamets samtliga patienter. Stödet i teamet är avgörande för behandlingarnas resultat.
Det centrala och övergripande i terapin är att hjälpa patienten att hitta en balans i sitt inre och gentemot den yttre omgivningen. Man lär patienten att acceptera verkligheten och sig själv så som hon är och samtidigt arbeta för nödvändiga förändringar mot målet att kunna leva meningsfullt.
Arbetet fokuseras på att identifiera olika dialektiska livsdilemman och att sedan skapa en syntes av de till synes oförenliga företeelserna, exempelvis att kunna omfatta motstridiga önskningar om att vilja leva och vilja dö, att samtidigt älska och avsky någon, att samtidigt vara både beroende och självständig, stark och svag eller att ha både dåliga och goda sidor.
DBT är också inriktad på att lära patienten att identifiera, stå ut med och hantera känslosvängningar och impulser för att kunna minimera sitt självskadebeteende. Man fokuserar också starkt på att förmå patienten att stanna kvar i terapin även vid motgångar och att lära henne/honom färdigheter i att hantera konfliktfyllda interpersonella relationer.

DBT bedrivs i sex kanaler:
• individualterapi
• färdighetsträning i grupp
• det dialektiska teamet
• utökad telefontillgänglighet för krishjälp.
• patienten som samordnare
• anhörigutbildning

 Färdighetsträning i grupp – att ge livskunskap
I färdighetsträningen som har skolkaraktär, arbetar man sig igenom ett pedagogiskt material indelat i fem avsnitt:
1) medveten närvaro – att styra sitt inre,
2) att reglera känslor
3) att skapa och bevara goda relationer,
4) att stå ut i kris samt
5) att bekräfta sig själv och andra – om validering.

Färdighetsträningen är i första hand psykopedagogisk och inte psykoterapeutisk – man diskuterar, övar och rollspelar utifrån ett skrivet material. Varje avsnitt tar cirka 8 veckor att arbeta igenom.
Varje patient måste, som synes, förbinda sig till en ganska krävande och aktiv insats med olika terapiinslag varje vecka och en stor mängd hemuppgifter. Av detta skäl inleds inte en DBT-behandling utan att patienten har fått full information om vad som väntar henne/honom och fått möjlighet att själv aktivt välja denna terapiform.
(psykologiguiden.se)Jag har gått i DBT i ungefär 2 och ett halvt år nu. Känner att jag behöver lite mer via gruppterapin, sedan börjar det bli dags att stå på egna ben. Jag ju nämna att ingen annan behandling har hjälpt mig så bra som det här.


Zombie

Sitter och ser Resident Evil 3 med Gustaf. Älskar dom filmerna!

Dagen började på trädet med färdighetstränings gruppen. Blev hälften vettigt och hälften mindre vettigt, efter som det var Es sista dag idag. Sedan käkade jag lunch med Ellie och Lisa på Nilsson, pestomarinerad qourn baguette med fetaost och majs. Mums! Sedan drog jag och Ellie till Kalmarhem och hämtade nyckel till hennes studentrum som vi var och tittade på sen. Kommer nog bli kanon. Sen drog vi till modehuset och jag handlade alldels fö mycket. Ett par vinterskor, örhängen med vingar, prickiga strumpbyxor, lila naglack, en gosetröja och en skiva med Thåström. Nu överlever jag vintern!

När jag kom hem fixade jag mat till mig och Gustaf, pluggade lite och nu myser vi som sagt i soffan med alldeles för mycket godsaker eftersom det var halva priset på Tempo. Godis, chips och havrekakor. Haha!

Blev ingen journalläsning i går, eftersom min terapeut vabbade. På fredag gör jag ett nytt försök! Skriver då om hur det gick. Så igår åkte jag med mamma till IKEA istället, blev en del inhandlat där med. Mest nödvändigheter, men även en stor bit svartvitt tyg som vi ska sy till och säng hänga upp på väggen bakom sängen. Kommer att bli ursnyggt!


AnorexiBulimiCenter

Här bedrivs utrednings- och behandlingsarbete för personer med ätstörningsproblematik av typen diagnos anorexia nervosa och bulimia nervosa samt ätstörning UNS. Åldersgruppen är 10 till 35 år. Man utgår från att tillstånden har en multifaktoriell bakgrund där såväl bilogiska, psykologiska som social faktorer kan ingå. Utifrån det synsättet erbjuds olika behandlingsinsatser. Behandlingen kan ske såväl individuellt som i grupp. Verksamheten är uppbyggd kring en mottagning och en dagverksamhet.
(abkontakt.se)


Jag gick i dagvården på ABC i ungefär två veckor. Där var det ätträning med frukost, lunch, mellanmål, lunch och mellanmål igen. Alltså åt man typ hela tiden. I mellan målen var det olika aktiviteter, till exempel teckna, skriva och prata. Än så länge just fine. Men, så fort jag försökte prata om det jag skrivit eller ritat fick jag höra "Du, Johanna... vi tar det du och jag lite senare." Jag hade förmycket andra problem utöver min ätstörning. De på ABC skickade en remiss till BUP, efter ett läkarsamtal och två veckor på barnavdelningen på sjukhuset var jag inlagd på BUP. Det gjorde att jag aldrig fick specifik hjälp med min ätstörning.

BUP, öppen- och slutenvård.

BUP är en specialistverksamhet inom sjukvården för barn och ungdomar med psykiska svårigheter. Till oss kommer barn och unga under 18 år som är deprimerade, har mycket ångest eller till exempel skadar sig själva. En del kan ha stora svårigheter att fungera tillsammans med andra i skolan eller i familjen. De kan också ha varit med om något skrämmande som påverkar dem så mycket att de har svårt att klara av vardagen. Vi möter barnen, ungdomarna och deras föräldrar och ger dem stöd och en möjlighet till förändring.

I vårt arbete utgår vi från att man måste förstå oss människor utifrån flera perspektiv. Att vi påverkas av såväl biologiska som sociala och psykologiska faktorer. För oss på BUP är det viktigt att alltid se till den unika situation som varje barn, ungdom och familj befinner sig i.
(bup.nu)Började på BUP när jag var 14, på grund av min depression, ångest och självskadebeteende. Jag blev inlagd och blev kvar på avdelningen i ungefär fyra månader. Sedan klarade jag mig med samtalskontakt alltifrån 1 gång i veckan till varje dag tills jag började gymnasiet och blev inlagd igen. Denna gång blev det en månad. Hade även en en veckas inläggning den sommaren. Då skrev de ut mig på grund av platsbrist, trots att jag kanske behövt mer skydd.
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om avdelningen. Det är en akutavdelning och passar nog främst som just det, att vara där när det är som mest akut. Fyra månader inlåst med extra vak gör mycket. Jag tappade kompisar, missade mycket i skolan och blev alldeles för van vid rutinerna där. Tog lång tid att vänja sig vid vardagen sen.
Läkaren/psykologen jag hade kontakt med ser jag verkligen upp till. Hon stod ut med en tjurig patient med knäna uppdragna till hakan som ständigt svarade "jag vet inte". När jag inte var hos henne fick jag skriva mail, och hon svarade alltid. Det enda negativa var att varje gång jag var där så pratade hon om inläggning. Det har gjort att jag numera är väldigt nervös när jag pratar med läkare inom psyk. Därför vågade jag inte heller prata om det som var tungt eller jobbigt, just för att hon kunde lägga in mig. Men det var ändå en trygghet för mig.


Generaliserat ångestsyndrom (GAD)

Generaliserat ångestsyndrom (eller GAD efter engelskans General Anxiety Disorder) är ett ångesttillstånd som inte behöver vara knutet till någon specifik situation. Denna typ av ångesttillstånd kan uppträda var som helst, precis som "panikångest". De flesta människor upplever obehag i maggropen, handsvett, hjärtklappning och ibland darrningar. Typiskt är att man alltid ser det värsta av olika tänkbara scenarion, även när man förnuftsmässigt kan förstå att man oroar sig i onödan.

Diagnos:
A. Överdriven rädsla eller oro (förväntansångest) inför ett antal olika händelser eller aktiviteter flertalet dagar under minst sex månader.

B.
Svårigheter att kontrollera oron.

C.
Rädslan och oron förknippas med tre eller fler av följande sex symptom (av vilka några funnits med i bilden flertalet dagar de senaste sex månaderna).
(1) Rastlös, uppskruvad eller på helspänn
(2) lätt att bli uttröttad
(3) svårt att koncentrera sig eller tom i huvudet
(4) irritabel
(5) muskelspänning
(6) sömnstörning (svårt att somna, täta uppvaknanden eller orolig och otillfredsställande sömn)

D. Fokus för rädslan och oron är inte enbart begränsad till symptom på någon axel I.störning, till exempel rädslan och oron gäller inte panikattacker (som vid paniksyndrom), social genans (som vid social fobi), förorening (som vid tvångssyndrom), att vara ensam borta från hemmet eller anhöriga (som vid separationsångest), viktökning (som vid anorexia nervosa), eller allvarlig sjukdom (som vid hypokondri). Rädslan och oron föreligger inte heller uteslutande i samband med posttraumatiskt stressyndrom.

E.
Rädslan oron eller de fysiska symptomen orsakar kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.

F.
Störningen beror inte på direkta fysiologiska effekter av någon substans (t ex missbruksdrog, medicinering) eller någon somatisk sjukdom/skada (t ex hypertyroidism) samt visar sig inte enbart i samband med ett förstämningssyndrom eller en psykos. Den diagnostiseras inte heller vid genomgripande störningar i utvecklingen.

Det är viktigt att notera att oron skall vara överdriven, den skall alltså inte stå i proportion till personens faktiska problem i livet.


Depressiv personlighetsstörning

Personlighetsstörning är ett samlingsnamn på ett tillstånd av allvarlig känslomässig störning från tidig ålder. Dessa störningar kännetecknas av svår intensiv ångest, som kommer snabbt och den är oberäknelig.

För att hantera denna ångest skapar den drabbade en strategi som omvärlden har svårt att förstå. Strategin går ut på att lindra ångesten, men dessa sätt är oftast inadekvata och oförståliga.

En del skadar sig själva, andra missbrukar eller har svårt att vara i relationer. Självmordsfunderingar är vanligt då den intensiva ångesten leder till ett svårt lidande och många känner sig övergivna. Det kan bero på att det inte finns någon tilltro till andra då individen kan ha haft svåra, ofta traumatiska uppväxtförhållanden med övergrepp av olika slag, sexuella och misshandel. Många har inte fått den grundläggande känslomässiga plattform, tilltron till dem som man mest är beroende  av, vilket gör att den känslomässiga mognaden har stannat av och inte fått utvecklats.
(vgregion.se)

Personlighetsstörning UNS används vid personlighetsstörningar som inte uppfyller kriterierna för någon av de specifika personlighetsstörningarna. Ett exempel kan vara när drag från fler än en personlighetsstörning forns med i bilden, utan att kriterierna för någon specifik störning är uppfyllda ("blandad personlighet"), och där dessa drag sammantaget orsakar kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i ett eller flera viktiga områden av tillvaron (t ex i arbete eller socialt). Personlighetsstörning UNS kan också användas när en specifik personlighetsstörning bedöms föreligga som inte tas upp i den här förteckningen. Exempel på sådana är depressiv personlighetsstörning och passivt-aggressiv personlighetsstörning.
(psykiatriomradet.com)I min journal står det depressiv personlighetsstörning. Det ända jag hittar om det är att det är en underkategori av personlighetsstörning UNS.


Självskadebeteende.

Självskadebeteende innebär att man medvetet skadar den egna kroppen, ofta med hjälp av vassa föremål men metoderna som används är varierande. I allmänhet skadar man inte sig själv för att man har en önskan att dö, utan tvärtom som ett sätt att kontrollera en mycket stark själslig smärta. Det kan kännas lugnande, fungera som ett sätt att straffa sig själv eller som ett sätt att uttrycka känslor. Varje person med självskadebeteende har sina egna förklaringar till varför de gör som de gör.
De negativa konsekvenserna av att skada sig tar dock snabbt överhanden när man väl har börjat. Alltmer tid och kraft ägnas åt att försöka dölja såren som riskerar att framkalla reaktioner hos omvärlden. Samtidigt finns en önskan att någon kunde se och förstå. Skam- och skuldkänslor inför nära och kära, känslor av misslyckande och mindervärde tar snabbt över, och för att lindra de negativa känslorna som självskadebeteendet medför måste man skada sig igen. Personer med långvarigt självskadebeteende har ofta sociala problem, bär på en ständig ångest och en känsla av hopplöshet som ibland även leder till verkliga självmordsförsök.

Det går dock att bryta ett självdestruktivt beteende och lära sig att hantera starka känslor på andra sätt. Då självskadebeteendet i sig har en förmåga att framkalla ångest, brukar ångesten avta alltmer ju längre tid som går mellan skadetillfällena och desto fler strategier som byggs upp för att stå ut med sina starka negativa känslor.
(shedo.org)Jag började självskada någongång på mellanstadiet. Hur jag kom på tanken eller varför jag gjorde det då har jag svårt att minnas. Efter det har mitt självskadande gått i vågor. Vissa perioder nästintill ingenting, andra flera gånger om dagen. Anledningarna till mitt beteende var främst att stå ut, att överleva all ångest. Att skada mig gav en känsla av lugn, även för att fysisk smärta är lättare att hantera än att psykisk. Ett fåtal gånger har det vart som bestraffning, enbart för att skada mig själv.
Nu kan jag säga att jag är fri från självskadebeteendet, trots att tankarna och impulserna kommer med jämna mellanrum.

Ätstörning UNS.

Symptomen hos en person som fått diagnosen ätstörning UNS kan likna de bulimiska eller de anorektiska, beroende på vilken sjukdomsbild ätstörningen liknar. Ätstörning UNS är den vanligaste formen av ätstörning . Personer med denna diagnos har problem med sitt ätande och är ständigt upptagna med tankar på mat och vikt.
Självbilden är starkt beroende av det egna utseendet. Minst lilla viktökning ger ofta ångest. Denna diagnos kan precis som vid Anorexia och Bulimia Nervosa ge medicinska och psykiatriska komplikationer och medföra ett stort personligt lidande. Ätstörning UNS kan bli en inkörsport till mer svårbehandlade sjukdomar som Anorexia och Bulimia nervosa. Det är därför av yttersta vikt att tidigt söka hjälp för att vända den onda cirkeln.
(riksforeningenmotatstorningar.se)


Min ätstörning började med att jag slutade äta. Att jag började göra mig av med maten genom att kräkas kom senare, men trappades upp hela tiden. Tillslut kunde jag inte äta någonting utan att kräkas och varje dag var en kamp för att undvika mat. När jag gått ner alldeles för mycket i vikt under kort tid tog mina föräldrar kontakt med ABC, där jag gick i ätträning under veckodagarna. Men just då hade jag många andra problem, och blev då remitterad till Bup och slutenvården. Därför fick jag ingen riktig hjälp med min ätstörning förens jag började i DBT 2008. Nu skulle jag inte längre säga att jag har en "aktiv" ätstörning, men visst, tankarna och impulserna finns där (och kommer förmodligen alltid göra) men det har jag lärt mig att hantera och leva med.

I just wanna go south again

Dagarna flyter på som vanligt, mycket plugg, pyssel med lägenheten och mysa med katter och sambo. Imorgon blir det dags för journalläsning 2, spännande. Den här gången blir det från vuxenpsyk. Tänkte fråga om det finns tidigare inlägg, från det att jag först fick kontakt med psykiatrin 2004 via ABC (anorexibulimicenter)


Har även tänkt lägga upp en ny kategori: mina diagnoser. Både för de som känner mig som kanske kan få en uppfattning varför jag har gjort/gör det jag gör. Även för andra som kanske känner igen sig kan förstå att man kan leva ett bra liv trots diverse problem. Tänkte kanske lägga upp ett inlägg om DBT också, för att jag skriver en del om det och alla kanske inte vet vad det är.

bebapelula

Idag har sötsyster varit här och hälsat på. Blev fika och mys i soffan, även en del tekiskt när vi knåpade ihop min skrivare! Duktiga är vi.
Annars har jag inte gjort så mycket, dammsugit och plockat undan här, varit på stan en sväng och köpt födelsedagspresenter till Gustafs bror som blir firad ikväll!

Nu ska jag byta om och hoppa på cykeln!

journalläsning.

Var på valnötsträdet och läste mina journaler idag. Och vad tiden gick! Jag han precis gå igenom tiden på bup och neuropsykriatiska teamet på den timmen jag var där. Väldigt intressant läsning måste jag säga, jag fick se hur de som behandlat mig sett mig eftersom jag alltid har haft svårt att prata om känslor och tankar verbalt. Lite konstigt dock att min behandlare på NP ständigt återkom till den asbergerproblematiken hon sett i mig. Trots att jag inte alls höll med henne om det och hon gick med på att ta bort den så visade det sig att hon "stämplat" mig med den diagnosen, trots att det bara fanns vissa drag. Nu när jag är flyttad till dbtn är den helt borta. Och jag håller fortfarande inte med om mina asbergerdrag, det passar inte in på mig. Och hade jag nu haft den diagnosen hade jag nog inte blivit hjälpt av att vi behandlar min depressiva personlighetsstörning och generella ångest. Har en tid till för journalläsning nästa vecka, då ska jag läsa om de här snart tre åren inom vuxenpsyk. (Ja, jag kom in på vuxenpsyk när jag var 17.)

Menmen, det var inte så jobbigt som jag trodde att läsa. Kanske för att jag inte har hunnit reflektera så mycket över det, mormor kom hit och fikade precis när jag var klar. Och den tanten gör mig på gott humör varje gång!
Nu ska jag fortsätta läsa fettpaniken, en granskande bok om vikthetsen i samhället. Sen ska jag laga mat ikväll efter som min kock/man är på jobbet. Tänkte ge mig på kyckling, klyftisar och någon sås. Inte så avancerat, in i ugnen bara!dom kallar mig cp

Var ju med Lilla Vän hos veterinären idag, fytusan vad duktig hon var! Hon lät veterinären peta, känna och klämma hur hon ville. Sen skulle hon promt sitta på hennes axel. Haha, sötkatt. Men, frisk som en nötkärna var hon! Nu ska alla försäkringspapper fixas bara. Fick en hel drös idag. Mindre kul.

Sen har jag och Gustaf storshoppat på Maxi. Skönt att ha det gjort iallafall. Nu har vi äntligen något att äta till frukost!

Dagen har mest bestått av kemi. Om jag är slut i huvudet nu? JA! Tack pappi som hjälpte mig med alla uppgifter vi fick idag! Nu har jag mer koll känns det som.

Nu ska jag koppla av med en öl, idol och stickning med mina nyinköpta 1,2 mm stickor! :)


Favoritsyster och knäppknuff. :)

stå aldrig still

I går kväll mötte jag upp ett par klasskamrater på Krögers där vi pratade och hade det trevligt. Blev dock en tidig kväll, hade dbt i dag på morgonen. Hade kemilektion samtidigt men idag prioriterade jag gruppen. När jag var klar på gruppen åkte jag hem och satt med kemin hela eftermiddagen. Tur att de spelar in föreläsningarna så att de går att se igen! Fytusan vad tufft det är just nu, vi har kommit in på att räkna ut olika saker inom kemin. skitsvårt. Framåt kvällen blev jag förbannad på att jag inte fattade och lät det gå ut över Gustaf när han skulle hjälpa mig. Inte speciellt snällt eller validerande!
Nu på kvällen har vi vart hos Gustafs föräldrar och firat Gustafs lillebror som fyller år. Det firades med god mat och paket. På lördag blir det ännu mer kalas med hela släkten.

Imorgon är det kemilektion igen där vi ska räknaräknaräkna. Sen ska vi till veterinären med Lilla Vän för en hälsokoll inför försäkringen. Hon är rätt blyg och försiktig, så jag hoppas det går bra! PÅ tal om katt så går Knuff på magmedicin nu. Har gett henne i morse och ikväll och det känns redan bättre! Hon springer inte på kattlådan lika mycket. Skönt för henne.

Imorgon kommer pappa och hjälper mig fatta kemin med. Tur att jag har honom! Det finns inte mycket han inte kan eller vill hjälpa till med! Sen ska jag och Gustaf kanske ta tag i våra liv med och fylla på våra friskiskort.

Mycket kemisnack idag, men just nu är det den som både peppar och drar ner mig. Jag vet att när jag klarat den så är det bara roliga ämnen kvar. Samtidigt som kemin läser vi hälsovetenskap, tema fetma. Med min ätstörningsbakgrund är det ganska kämpigt ibland att inte vända allt som står i böckerna mot mig själv och min kropp. Det kräver mycket fokus och koncentration, för jag vill verkligen inte ner i den skiten igen.

Nej, nu blir det bedtime! Lång dag imorgon.come back to bed

Idag har jag och Gustaf haft en riktig mysdag. Bara gått omkring i mjukiskläder hela dagen. Så jäkla skönt! Lite plugg har jag hunnit med, lite kemiska bindningar blev det idag, och här lust en av böckerna till hälsovetenskapen. Känns skönt! Nu lagar min man mat till mig, kikärtsbiffar, ris och broccoli. Mumsigt.

Hade en väldigt trevlig kväll i fredags, Ida kom till mig med bullar och fikade. Sen gick bi ner till stan och köpte födelsedagspresent till Johanna. När vi kom hem slängde vi ihop kikärtsbiffar med curry, klyftpotatis, sallad och god sås. Johanna kom lagom till maten, sen tittade vi på fula klipp, lyssnade på nostalgi musik och pratade. Sen gick vi till olearys där vi träffade några av Johannas kompisar. Sen gick vi till Krögers och satt där till typ 2. Sen åkte Johanna och jag och Ida svullade i gyrosrullar. Guttigt. :) Sen däckade jag bredvid min sovande pojkjvän. En himla trevlig kväll faktiskt!

Mådde inte så himla bra igår faktiskt, haha. Huvudvärk från helvetet typ. Så jag läste i lite skolböcker liggandes i soffan. Sen kom Syster och piggade upp med ett paket glass. Hon tog tag i mitt liv och hjälpte mig att städa. Tack, sis<3
Sen blev jag och Gustaf bjudna på tacos hos hans föräldrar. Lite senare kom det lite mer folk och jag blev ganska hest. Min förkylning blir inte precis bättre av att sitta ute! Så jag satt under värmegrejen, med filt och jacka på mig. Frös ändå! Sen försökte Gustafs mamma göra mig bättre i halsen med hjälp av wiskey. Funkade en stund, faktiskt, synd bara att det smakar så jävla illa. Fick skölja ner med kladdkaka.

Imorgon blir det skola, sen vin och virkkväll med fina vänner.

Vem fan har hällt ravioli i datorn?

3 timmar kemi i skolan idag... suck. Jag fattade verkligen ingenting, och det ska vara på grundnivå? Efter att jag och Ellie tröstshoppat efter kemin, (för min del blev det leggins med glansiga detaljer, en rutig sjal och en tygväska med världens coolaste mönster - Lady gaga!) gick jag hem, skrev upp alla ord och begrepp i kemin som jag inte fattade och tog reda på allting. Nu känns allting mycket bättre! Ska sätta mig en stund imorgon med och verkligen nöta in det.

Ikväll slängde jag och Gustaf ihop en wok, qinoua och kokade majskolvar. Mums! Medans vi åt såg vi på någon film jag inte minns namnet på. Men den var la helt okej.

Min mobil har en förmåga att haka upp sig och stänga av sig, och idag har en av knapparna lossnat. Så jag beställde hem en ny. Hoppas att den här blir bättre! Inte massa onödiga funktioner på iallafall, och det är tydligen en miljövänligare mobil. Gilla.

Imorgonbitti blir det en sväng till läkaren för att fixa med läkarintyget till körkortet (pga mina mediciner), få nya recept på artaraxen och eventuellt hämta ut min journal. Alltid lika nervös när jag ska träffa honom, efter som han i våras hotade med lpt på ett sånt klantigt sätt. Menmen, jag kommer inte bli inlagd. Mår mycket bättre än i våras, trots att det inte är helt bra. Men det får jag lära mig att leva med! Är även lite skadad från det att jag gick på bup och min psykolog pratade om inläggning varje gång jag var där. Men som sagt, jag mår bättre nu.


Rubriken kommer från en del i filmen spermaharen som heter ensamseglaren. Sjukaste och roligaste någonsin! (dålig humor, jag vet. Men jag garvar varje gång)Har blekt håret med! För en gångs skull är jag helt okej nöjd!


MR CLOUDMAN

Jag och Gustaf lagade precis en superb middag! Färsk pasta med en gryta på kyckling, matgrädde, vitlök, kryddor, fetaost, soltorkade tomater, tomater och oliver. Mumma! Det var vi värda efter att ha plockat in massa tvätt, diskat 70 gånger och cyklat till maxi för att handla.

Var även på första DBTn efter sommaren. Känns skönt att få uppdatera sina färdigheter och dbttänket lite. Just nu håller vi på att prata validering - att se saker, känslor tankar osv precis som dom är utan att döma eller värdera. Svårt som fan, men väldigt användbart. Kommer nog upp en inlägg om det så småning om.
När jag väl var där bad jag om att få läsa min journal. Vet inte om det är smart att göra det, om det är triggande eller så. Men jag är rätt nyfiken på vad det står där i.

Har beställt alla böcker till två av tre kurser jag ska läsa i höst. I kemin har vi bara en bok och jag känner att jag behöver lite tid med den. Speciellt efter som den är på engelska... Tittade oderstatusen, och så har dom skickat typ alla böcker utan den. Suck.

Funderar på att pallra mig bort till friskis imorgon. Har vunnit ett presentkort där, och så vill jag komma igång med träningen igen. Ska fylla på mitt kort tror jag. Så, någon som är träningssugen i morgon eftermiddag? ;)"Oh, Mr. Cloudman
There's something in my head
There's something in my head
A crazy thought
I had a crazy thought"

RSS 2.0