One day maybe we'll meet again.

Idag åkte jag snålskjuts till Oskarshamn och spenderade någon timme vid farfars och Tildas gravar. Hade köpt varsitt hjärta till dem från mig och syster som jag lämnade. Första gången jag var hos Tilda sedan stenen kommit på plats, och det kändes himla konstigt, kan liksom inte fatta att hon är borta.
 
Efter en stund kom farbror Anders och satt med mig en stund innan vi stack och åt lyxlunch på mc. Sen hoppade jag på bussen som stannar 40 minuters promenad från jobbet. Och nya skor hade jag på mig. Skoskav? Ja. Nu har jag lagt mig i soffan efter ett par timmar på jobbet. Himla skönt.
 
 
 
 
 

Raindrops keep falling on my head, but that doesn't mean my eyes will soon be turning red. Crying's not for me, 'cause I ain't gonna stop the rain by complainin'.


Tell me, sister morphine, when are you coming round again?


All the parts we're playing, binding as the reed. And wild leaves are falling, wild wild leaves.

 

Publicerad x2.

Upptäckte att jag blev publicerad i Östran också. Kanon!
 
Titta här minsann.
 

Psykiskt sjuka har rätt till stöd och hjälp.

Idag publicerades min insändare i Barometern, både i papperstidningen och på nätet. Har redan fått jättemycket respons vilket är jättekul. I förmiddags ringde även en reporter från tidningen, så jag ska dit imorgon och prata med henne. Hoppas vi kan få ihop något bra, för det är viktigt att den här frågan lyfts.
 
Läs insändaren här, och lämna gärna din åsikt!
 
 

En liten pojke i för stora skor säger: ”Ja, Jag ska nog lyckas.”

Idag blev det en sväng till modehuset med mamma. Köpte nya skor, vilket faktiskt behödes, då mina sandaler är en storlek förstora och jag skrapar i framsidan i marken hela tiden. Inte snyggt. Så de på bilden blev det, och ett par kornblå ballerina med platå. (ja, jag är för lat för att orka resa mig från soffan och ta en bild.) Lite annat smått och gott blev det också, såklart!
Sandal
 
 
Sen kan jag ju berätta att jag frostat av frysen, skrubbat kylskpet och städat ur mikron med. Såatteee.

Första Hjälpen vid psykisk ohälsa.

 • Bedöm situationen, ta kontakt
 • Lyssna öppet och fördomsfritt
 • Erbjud stöd och information
 • Uppmuntra personen att söka professionell hjälp
 • Stöd personen att skaffa andra hjälpresurser
 
 
Här finns hjällp att få:
 • Vårdcentral eller annan läkarmottagning (Hitta din vårdcentral på 1177.se)
 • Psykiatrisk mottagning (Hitta mottagning på 1177.se)
 • Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom, husmor, skolvärdinna, fritidspersonal
 • Ungdomsmottagning (Hitta mottagning på umo.se)
 • Präst, diakon
Källa: ki.se
 

Att prata om självmord är ett skydd för livet. Du kan hjälpa någon som tänker ta sitt liv.

Varför tänker någon på självmord?

En människa som tänker på självmord känner sig ofta isolerad och ensam och kan uppleva att inget och ingen kan hjälpa eller förstå hans eller hennes psykiska smärta.

När man inte kan se något annat sätt att handskas med denna förtvivlan och smärta, kan självmord förefalla som den enda utvägen. När allt upplevs hopplöst kan det kännas som om det inte finns något val.

 

 

Riskfaktorer och varningssignaler

Kritiska livshändelser:

förlust av närstående, relation, arbete, pengar och liknande.

Större besvikelse, misslyckad examen, utebliven befordran, mobbning, etc.

Sjukdomar, så som depression, psykos, allvarliga kroppsliga sjukdomar, missbruk.

 

Reagera alltid då du märker förändringar i beteendet hos en person, om denne inte länge är sig lik eller annat som får dig att ana oråd. Reagera om personen verkar ledsen, isolerar sig, talar om hopplöshet, känner sig värdelös, slutar bry sig om sitt utseende, uttrycker tankar om döden i teckningar, berättelser, sånger eller ta avsked av människor i sin närhet och/eller ger bort ägodelar. Reagera om personen börjar med ett riskfyllt och självdestruktivt beteende.

 

Reagera även om du märker att en person du vet är självmordsbenägen blir väldigt lugn då detta kan tyda på ett tyst beslut att fullfölja sin självmordsplan.

 

 

Vad göra för att hjälpa?

 1. Gör något nu: räck ut din hand.
 2. Var medveten om dina reaktioner: Rädsla kan få dig att vilja ignorera situationen. Gör inte det.
 3. Var tillgänglig: Tillbringa tid med personen och visa omsorg och omtanke utan att döma, bli arg eller upprörd. Lyssna.
 4. Fråga om självmord: Det enda sättet att få svar på om personen tänker på självmord är att fråga. Det visar också på att du lägger märke till personen och har lyssnat. Gör ingen överenskommelse om att någons självmordstankar ska vara en hemlighet.
 5. Kontrollera säkerhet: Ställ följande frågor: Har du tänkt ut hur och när du ska begå självmord? Har du tillgång till medel eller tänkt skaffa dig det för att kunna utföra din plan? Vilken hjälp har du tillgång till för att kunna må bättre och känna dig tryggare? Fråga även hur du kan hjälpa och stötta.
 6. Fatta beslut om vad du ska göra och hur ni ska lösa situationen: Uppmuntra till professionell hjälp eller att ta ett första steg till hjälp från exempelvis partner, föräldrar eller nära vänner.
 7. Förmedla hopp – trösta – be om ett löfte: Självmordstankar återkommer ofta och när de gör det är det viktigt att personen att be om hjälp och berätta för någon om sina känslor. Be personen att lova att be om hjälp. Visa engagemang och din vilja att förstå.
 8. Ta hand om dig själv: Det är känslomässigt påfrestande att vara ett stöd till en självmordsbenägen person, särskilt under en längre tid. Se till att inte vara ensam om detta.
 9. Stanna kvar: självmordstankar försvinner inte utan att den självmordsnära personen upplever någon form av förändring i livet. Upplevelsen av stöd kan vara en hjälp att hantera självmordstankarna. Du kan hjälpa!
 
Källa: ki.se
 

nya blogg.se.

Jag har fått nya blogg.se nu, så jag kan svara på era kommentarer direkt under dem. Kanoners!
 
 
 

Myt: En psykiskt sjuk person är farlig.

Skulle du stöta på mig på stan skulle du nog knappt lägga märke till mig. En vanlig, ung tjej med grönblå ögon, rödbrunt hår förmodligen promenerande med någon kompis eller med min pojkvän i handen med ett leende på läpparna. 

 

Men. Hade du kommit närmre, eller tittat väldigt noga på mig, hade du sett ärr på mina armar. Nu mer är de läkta, men de syns. Om jag inte haft alla dessa ärr, hade du aldrig ens tänkt tanken på att jag har en psykisk sjukdom. Du hade inte lagt märke till mig. Nu vågar jag gå utan långa ärmar på tröjan, vågar gå utanför dörren, även om jag vet att de finns de som stirrar på mig. Men många vågar inte det. 

 

Psykisk sjukdom syns inte. Du känner säkert någon som haft psykiska problem. Någon som vart deprimerad, haft ångest eller en extrem rädsla för någonting. Det finns säkert de i din närhet som har haft psykiska besvär, eller en sjukdom, som inte vågar berätta för någon, just på grund av alla dessa fördomar som finns i samhället.

 

Och när jag läser alla inlägg under artiklarna om bygget i Berga förstår jag ännu mer varför. Dessa fördomar mot psykiskt sjuka verkar komma från urminnes tider, att alla med en psykisk sjukdom är farliga, utåtagerande och kommer stå utanför era fönster och stirra, kanske jaga era barn eller springa omkring nakna, skrikande. Men tänkt efter lite.  

 

Boendet som ska byggas i Berga är för personer med olika psykiska funktionsnedsättningar. De behöver hjälp och stöd i vardagen. Boendet ska innehålla lägenheter, inte celler, inga murar och ingen taggtråd. Det är inte några farliga massmördare som ska flytta in. Det är vanliga människor som behöver lite extra stöd.  

 

Så, tänk efter lite innan ni protesterar, skriver kommentarer och talar med varandra. De ni skriver om är vanliga människor, som du och jag. Det hade kunnat vara ditt barn, mamma eller vän som drabbats och behöver komma till ett boende för att få stöd. 

 

Eller tänk om boendet inte blir byggt, och du, din fru eller pappa får en psykisk sjukdom och behöver komma till ett boende som Kungsljuset för att komma på rätt köl igen. Hur skulle ni då reagera när det inte finns någonstans att få den hjälpen? När ni märker att det är er själva samhället har fördomar mot? 

 

Alla kan drabbas av psykisk sjukdom. Alla har rätt till det stöd som krävs för att bli frisk igen. Även du.


Ice, it was shining. I could feel my heart, it was melting. I tore off my clothes, I danced on my shoes. I ripped my skin open and then I broke through. I cried; break it up, oh, now I understand.

Come, be my april fool. Come, we'll break all the rules. We'll burn all of our poems.

Klarade tentan i näringslärakursen, så jäkla gutt! Nu kan jag ta sommar på riktigt.

jesus died for somebodys sins but not mine

lyssnar på patti smith och försöker rita något. men, det går inte som jag vill. ville testa något nytt, men det sket sig och blev inte alls bra.

I believe everything we dream can come to pass through our union. We can turn the world around, we can turn the earth's revolution. We have the power. People have the power.

Igår tog fina Karin studenten, och eftersom hon önskade sig en teckning i present så fick hon såklart det! Två till och med. Tror och hoppas hon blev lite nöjd iallafall.
Räkögon. Fisgult. Sol. Cocco. Socker. Ciao Bella. Artificial green. Sand. Lök. Saltvatten. Pasta. Spädgris. Sällskapsresan. Vin. Ingvario le Häggo. Skoskav. Klor. Myggbett.

Igår kväll lämnade vi Sardinien och efter en sovpaus i Eslöv var vi hemma i Kalmar idag. Har vart en kanonresa måste jag säga. Vi har
 • Kört fel håll i en rondell.
 • Ätit stenhård pizza efter att ha blivit utskällda av servitören för att vi hade vatten med oss.
 • Lyckats köpa cirka 5hg lösgodis för 17 euro.
 • Ätit dyrt lösgodis som bara smakade konstgjort. (inte värt pengarna alltså)
 • Spanat på snygga servitörer på hotellet.
 • känt oss som Stig- Helmer och Ole i Sällskapsresan.
 • Hyrt en fisgul bil och pruttat runt i västra Sardinien.
 • Badat i både hav och pool.
 • Druckit en flaska vin på tom mage med dehydrerade kroppar.
 • Lökat satan. Iallafall jag. Ida frös mest.
 • Haft 4 frekvent förekommande ord; Kallt! Varmt! Socker! Lök!
 • Haft nära döden upplevelse då de hade döda grisar i en mataffär. Lukten av död gris blandat med död fisk fick oss inte att vilja stanna länge.
 • Klarat oss (nästan) utan att bränna oss. Istället skaffat ett par skoskav var.
 • Råkat utför världens mest konstigaste/obehagliga/sorgliga personer någonsin. Kortfattat: Mannen håller på att ramla, frun hjälper inte till utan skriker "sluta, jag är sjuk, inte du!", Ida springer fram och hjälper och får inte ens ett tack. Frun skäller hela vägen till gaten. Sen hamnar vi bredvid dom på flygplanet.
 • Hört en italienare sjunga "Cocco bello. Cocco! Cocco bello chocolate vitamino. Cocco!" sjuttioelva gånger om dagen.
 • Hittat en ko på vägen. Ida skriker "Ta kort", jag skriker "Kör för fan, han kommer mosa bilen!"
 • Haft vårt fönster precis ovanför Italiens version av Ingvar Hägg som spelade samma låtar om och om igen hela nätterna.
 • Ätit sås med HELA mosade räkor i. Ögon, huvud, tarmar, kittet alltså.

Och så klart haft väldigt kul och mysigt.

 

 

Lägger upp lite fler bilder när jag fått bilderna Ida tog. Men just nu vill vi inte se varandra på minst en vecka. Puss på dig Idde, resan var toppen!


I just want to go south again, in the fresh air where I don't pretend. Where I breathe music all day long, only the cows can sing along.

Ett VG på tentan i fysisk aktivitet är satt, håret är färgat och klippt och väskan är packad. Jag har hämtat ut tågbiljetten till Eslöv, hämtat ut mediciner och tagit ut pengar. Ikväll vankas det gala i Tildas namn och i morgon flyger jag och bästa Ida till Sardinien. Gött..

from every wound there's a scar
and every scar tells a story
a story that says
"I was deeply wounded but I survived"


RSS 2.0