dålig uppdatering, min dator är på lagning. försökte skriva från gustafs mobil, men det ända jag kan skriva är rubriken. så, jag får la sluta slösurfa och börja plugga. ciao!


26e bilden: Någon/några som du alltid har roligt med.Den här killen är jäkligt rolig!

25e bilden: En person som alltid gör dig glad.


24e bilden: En bild som gör dig glad.Hoppas du vet hur glad jag är att jag har lärt känna dig.

23e bilden: En bild från i somras.


ett avslut

Idag var jag på trädet för att träffa min individualterapeut och färdighetsträningsledarna i DBTgruppen. Vi skulle prata lite om när det är dags för mig att avsluta gruppterapin. Efter att vi pratat en stund så kom vi fram till att jag ska sluta. Visste ju att det skulle komma. Men så här fort. Idag. Skulle vart på min sista grupp efter det mötet, men det var bara jag som kom, så jag ska iväg dit nästa vecka och säga hejdå.

Det är många blandade känslor just nu. Det känns skitbra, jag har klarat det. Jag är på väg åt rätt håll. Det är verkligen ett steg i rätt riktning, men ändå... det känns ledsamt, det har ju givit mig så himla mycket. Och läskigt. Ska jag klara mig själv nu? Tänk om jag glömmer allt? Jag kanske inte alls klarar mig, jag kanske...och så vidare. Och så blir det lite av en identitetskris av något slag. Är jag "frisk" nu? Vem är jag när jag mår bra? Vem är jag när jag inte går i terapi? Vem är jag utan psykiatrin? Vem blir jag nu? Vem, vad, hur?

Men och andra sidan är det inte så konstigt. Jag har gått i terapi och vart inom psykiatrin i 7 år nu. I DBT har jag gått sen 2008. I tre år. Och nu är jag färdig. Visst, jag kommer att fortsätta träffa min individualterapeut ett tag till, någon gång i månaden. Och jag kommer fortfarande ha kontakt med psykiatrin så länge jag äter medicin. Men ändå, så många känslor. Det trodde jag faktiskt inte.


teckningar, igen
22e bilden: En bild på en tid du saknar.Sommar.

bakom mina solglasögon


21e bilden: En person som alltid ställer upp för dig.


20e bilden: En bild på dina närmaste.

Oj, har tyvärr inte en bild på alla så det blir bildmaraton idag.


Syster och så Knuff såklart.


Finaste kalaspinglan Ida.


Snällaste grannen Emmie och så Gustaf, älsklingssambo.


min pudding Ellie. <3
(inte min bild, snodd från hennes fb)

Och sist och faktiskt minst, Lilla vän måste ju vara med.


Och ni som inte är med på bild, ni betyder också. Ni vet vilka ni är.

high and low

Misstänkte att jag skulle känna av att jag inte tog seroquelen igår, men inte så mycket som jag faktiskt gjorde. Har inte sovit någonting i natt. Verkligen ingenting. Förökte allt. Lyssna på radio, dricka vatten, prata med Gustaf, upp och gå, djupandning, käka. Men vid 5 när Gustaf sovit någon timme och jag inte hade någon att prata med längre gav jag upp och la mig i soffan. Satte på tvn, drack te och försökte somna. Men nope, fick en jävla ångest istället. Så då sket jag i det, gjorde frukost, satte på datorn och avverkade tre avsnitt av kniven mot strupen. Och en halv burk Ben and Jerrys unnade jag mig. För det var faktiskt lite synd om mig ändå.

Nu har jag iallafall skrivit ihop min och Ellies labbrapport och promenerat bort till apoteket för att hämta dom där jävla tabletterna. Som tur var kopstade dom mig iallafall inte 1300 som de gjorde sist, utan bara 250 vilket var bra. Nu borde jag väl ha gratis medicin iallafall?

Dagens upptäckt:på apoteket.se kan man se vilka recept man har kvar, och vilka som är slut. Kanon ju! Så slipper man gå dit hundra gånger och fråga innan det kommit in.

Kanske ska ge mig på självtest-duggan nu. Känner mig rätt pigg ändå.


Om du plötsligt slutar att ta Seroquel kan du få sömnsvårigheter, känna dig illamående eller uppleva huvudvärk, diarré, kräkningar, yrsel eller känna dig lättretlig. KUL

Mina seroquel är slut. Jätteslut. Smart Johanna.
Hoppas receptet kommit in imorgon, för snabba uttrappningar är ju jättekul.


19e bilden: En person som är snygg.


Rickard Olsson. Mums.

it's easy to slip away and believe it all

Jag trodde inte att det skulle vara så här jobbigt.
Jag visste ju att jag så småning om skulle skulle sluta,
har ju trots allt gått i DBT i tre år.
Men nu börjar slutet.
Snart står jag på egna ben.

18e bilden: En bild på din fritid.Som om någon missat det består min fritid till stor del av skissblock och skisspennor.

17e bilden: En ovanlig bild.


Arvika -10. Fotot taget av Anders, bästaste farbrorn, då vi kollar in vilka band vi ska se under dagen. Himla fin bild tycker jag,

16e bilden: En bild på dig själv.


2år.

Idag har jag och Gustaf varit tillsammans i 2 år. Herregud vad tiden går. Men dessa två år är det finaste jag haft.
Älskar dig!


15e bilden: En person som du vill vara med.Just nu är jag sugen på att vara med syster massor, prata om hennes kommande bal och student. Myyyys!

14e bilden: En bild som påminner dig om gamla tider.


new drawings, igen.

den här gången ger fotona verkligen inte bilderna rättvisa. Men jag är för lat för att plocka fram kameran, så äre.

13e bilden: Du och någon klasskompis.


12e bilden: En bild på din vardag.


Många timmar av min vardag spenderas i soffan med katt, dator och plugg. Mycket roligare än så blir det inte.

nya teckningar

Som sagt, helvete vad snyggt det blir att ta kort på bilderna i webcam. Mork.

11e bilden: En person du kan berätta allt för.


Min pojk, såklart.

new shoes
Dessa puddingar kom hem till mig idag! Nöjd tjeja. Från Din sko.

10e bilden: Någon du tycker är väldigt snäll.


jag är ett träd, jag är ett träd, och det bor en uggla i det, aoaho aoaho aoahohoho


Hattmössa och earcuff.

Några av dagens inköp. En hattmössa från Monki fyndades för 20kr, det är en mössa fast med hattkant. Asfrän. Hittade även en earcuff på Glitter, syns inte så tydlig men det är ett kors längst ner. Vill hitta ett fint fjäderörhänge att sätta i där. Förutom det hittade jag ett par byxor och fina naglack. Kanske syns i bloggen en annan dag. Ciao!


9e bilden: Någon i din släkt.


Jag och finaste kusinen.

Känslor; ord för olika känslor.

Har du, precis som jag, svårt att förstå och beskriva vad du känner? Då kan det hjälpa att ha en lista, likt den längst ned i inlägget, med ord att titta på, då kan man mycket lättare förstå vad man känner. Kanske inte varför du har en viss känsla, men vilken känsla du har och kan då arbeta för att förändra eller acceptera känslan.


Några syften med att reglera dina känslor:

Förstå dina känslor.
- Identifiera (observera och beskriv) känslan.
- Förståelse för hur känslor påverkar dig.

Minska din känslomässiga sårbarhet.
- Minska sårbarheten för negativa känslor.
- Öka förmågan att uppleva positiva känslor.

Minska ditt känslomässiga lidande.
- Släpp smärtsamma känslor genom medveten närvaro.
- Ändra smärtsamma känslor genom att handla tvärt emot känslan.Glädje
Lycka, förtjusning, stolthet, förtrollning, hänförd, extas, entusiasm, hopp, lättnad, skratta, nöjd, upprymd, le, triumf, skoj, optimistisk, ivrig.

Ilska
Olust, tjurig, vrede, våldsam, avsky, hat, svartsjuka, upprörd, avund, fientlig, motbjudande, irriterad, arg, bitter, förakt, utbrott, grym, destruktiv, elak, ångest.

Kärlek
Medkänsla, längtan, beundran, begär, lust, tillgivenhet, förtjusning, passion, upprymdhet, attraktion, förälskad, sympati, vänlighet, ömhet, värme.

Ledsenhet
Sorg, olycka, ångest, besviken, utanförskap, missnöjd, hopplöshet, sårad, avvisad, dyster, smärta, otrygg, nere, nederlag, deprimerad, ensamhet, isolerad, melankolisk, övergivenhet, förlust, förtvivlan, saknad.


Källa: Manual för färdighetsträning, bearbetad av DBT-teamet i Kalmar från boken Dialektisk beteendeterapi av Marsha Linehan.

8e bilden: En person som du saknar.

5 månader utan Ida är inte kul. Finaste vännen är ute och reser jorden runt med hennes pojk. Som tur var har hon startat en ->reseblogg<- så att jag iallfall kan se vad hon hittar på.

7e bilden: En bild som du aldrig lagt upp.


År 2006. Höhö. Jag, Jennie, Johanna och Ida.

Att hantera relationer; övergripande mål.

Dessa punkter kan vid första titten verka väldigt luddiga. Men läs igenom dem, fundera över vad som står och hur detta passar in i dina relationer. Använd frågeställningarna när du arbetar med att hantera dina relationer.


Effektivitet: Att uppnå dina mål och nå resultat i en situation.
- Se till dina grundläggande rättigheter.
- Vägra att uppfylla ovälkomna eller orimliga mål.
- Få andra att ta din åsikt på allvar.
Frågor: Exakt vilka resultat eller förändringar vill jag uppnå i den här situationen? Vad måste jag göra för att uppnå dessa resultat? Vad fungerar?

Goda relationer: skapa och bevara goda relationer.
- Handla på ett sådant sätt att den andra personen tycker om och respekterar dig.
- Skapa balans mellan dina omedelbara mål och relationens bästa i ett längre perspektiv.
Frågor: Vad vill jag att den andra personen ska tycka om mig efter vårt möte? Vad måste jag göra för att skapa eller bevara en relation?

Självrespekt: bevara eller förbättra självrespekt.
- Respektera dina värderingar och uppfattningar. Handla på ett sätt som stämmer med dessa.
- Handla på så att du känner dig kompetent och kapabel.
Frågor: Hur vill jag se på mig själv efter vårt möte? Vad måste jag göra för att det ska bil på det sättet? Vad fungerar?


Källa: Manual för färdighetsträning, bearbetad av DBT-teamet i Kalmar från boken Dialektisk beteendeterapi av Marsha Linehan.


6e bilden: En bild på dig och en vän du inte varit med på länge.


Hit kan du höra av dig om du mår dåligt.

Jourtelefoner:
 • Sjukvårdsrådgivningen, en sjuksköterska ger dig råd om vad du ska göra. Du kan ringa dygnet runt. Tel: 1177. Hemsida: www.1177.se
 • Nationella hjälplinjen, när du inte vet vad du ska göra eller vart du ska höra av dig. Mentalskötare och socionomer hjälper dig. Mån - tors 13.00-22.00. Fre - sön 13.00-24.00. Tel: 020-22 00 60. Hemsida: www.nationellahjalplingen.se
 • Brottsofferjouren, om du eller någon du vet blivit utsatt för brott. Telefontid mellan 08.00-17.00. Tel: 0200-21 20 19. Hemsida: www.boj.se
 • SPES telefonjour. Om du behöver prata om självmord. Både om du själv tänker på självmord eller någon i din närhet gör eller har begått självmord. Varje dag mellan 19.00-22.00. Tel: 08-34 58 73. Hemsida: www.spes.nu
 • BRIS, för dig upp till 18 år. Du får prata med en vuxen, gratis och anonymt. Du kan även chatta och maila till vuxna på deras hemsida. Tel: 116111. Hemsida: www.bris.se

Relationer; stärkande tankar.

 • Det är okej att vilja ha eller behöva något i en relation.
 • Jag har alltid möjlighet att be någon om det jag vill ha eller behöver.
 • Jag kan stå ut även om jag inte får det jag vill ha eller behöver.
 • Om någon säger nej till mina önskemål betyder det inte att jag inte borde frågat.
 • Om jag inte når mina mål i en situation betyder det ändå att jag gjort så gott jag kunde.
 • Att hävda mig när det gäller "småsaker" kan vara lika viktigt för mig som "stora" saker är för andra.
 • Jag kan kräva mina rättigheter och fortfarande vara en bra människa.
 • Att andra människor inte hävdar sig betyder inte att jag måste låta bli.
 • Det finns ingen lag som säger att andras åsikter är mer värda än mina.
 • Att ständigt ge är inte allt här i världen, jag är också en viktig människa.
 • Om jag nekar någon en tjänst innebär det inte att jag inte tycker om den personen, vilket personen säkert förstår.
 • Jag behöver inte under några omständigheter säga ja till andra bara för att de ber mig om något.
 • Att säga nej till någon gör mig inte till en självisk person.
 • Om jag säger nej till någon och den personen blir arg på mig innebär det inte att jag borde ha sagt ja.

Källa: Manual för färdighetsträning, bearbetad av DBT-teamet i Kalmar från boken Dialektisk beteendeterapi av Marsha Linehan.

Att hantera relationer; viktiga moment.

Ägna uppmärksamhet åt dina relationer.
- Samla inte på dig problem och smärta.
- Avsluta hopplösa relationer.
- Lös konflikter innan de blir övermäktiga.

Balansera egna önskemål och andras krav.
- Om du blir överbelastad och situationen känns oöverstiglig, prioritera och avstå från det minst viktiga.
- Be andra om hjälp. Säg nej om det behövs.

Balansera egna önskemål och egna krav.
- Se över vad du gör. Hur mycket gör du för att du vill det och hur mycket för att det behöver göras och du borde/måste göra det?
- Försök skapa jämvikt mellan det du vill och det du borde/måste, även om du blir tvungen att: få andra att ta dina åsikter på allvar, få andra att göra saker eller säga nej till andras önskemål.

Bygg upp kompetens och självrespekt.
- Var tillsammans med andra på ett sådant sätt att du känner dig kompetent och effektiv, inte hjälplös och alltför beroende.
- Stå på dig. Ha respekt för dig själv. Stå för dina åsikter och för de du tror på.


Källa: Manual för färdighetsträning, bearbetad av DBT-teamet i Kalmar från boken Dialektisk beteendeterapi av Marsha Linehan.

Att vara medvetet närvarande. (Mindfulness)

Att vara medvetet närvarande kräver mycket övning. Läs igenom dessa punkter, fundera över dem och gå sedan tillbaka och fyll på. Tänk dig situationer där det skulle hjälpa dig att var medvetet närvarande och öva på dessa situationer. Börja med korta stunder och med saker som är lätta att fokusera på. Utöka sedan med situationer där det är svårare för dig att vara närvarande i nuet.
Som sagt, detta kräver övning, och mår man dåligt är detta ännu svårare. Så börja öva när du mår bättre, så kommer dessa färdigheter lättare när du väl behöver dem.
Om någonting är oklart, hör av dig så ska jag försöka förtydliga.


Vad göra?

Observera
-
Lägg märke till vad du upplever just nu, utan att göra något annat. Försök att uppleva utan att reagera.
- Var uppmärksam. Häng dig inte fast vid något.
- Betrakta dina tankar som kommer och går, lägg märke till dina känslor som uppstår och försvinner (som vågor till exempel)
- Använd alla dina sinnen.

Beskriv
- Sätt ord på det du upplever, när en tanke eller känsla uppstår, beskriv den. Tex "nu blev jag ledsen" eller "tanken ´det här går inte´ uppstod just nu".
- Låt tankarna bara vara tankar, och känslan bara en känsla. Fastna inte i innehållet.

Delta
- Gå in i upplevelsen, var här och nu. Oroa dig inte för annat, bli ett med upplevelsen.
- Gör det som krävs i varje situation. Var både aktiv och följsam.
- Öva aktivt dessa färdigheter tills de blivit en naturlig del av dig. Öva dig i att: förändra obehagliga situationer, påverka dina negativa reaktioner inför olika situationer och acceptera dig själv och situationen som den är.


Hur göra?

Döm inte
-
Se men värdera inte. Var neutral. Håll dig till fakta, bry dig inte om vad som är "bra" eller "dåligt", "borde vara" eller "inte borde vara".
- Skilj ut dina åsikter från den faktiska situationen.
- Acceptera och ta emot varje stund, varje händelse som den är.
- Lägg märke till det som påverkar dig, både positivt och negativt, men värdera inte. Kommer du på dig själv med att värdera, döm inte ditt värderande.

Gör en sak i taget
-
Gör det du gör med hela din uppmärksamhet. Ät när du äter, gå när du går till exempel.
- Om andra händelser, tankar eller starka känslor distraherar dig, lämna det som distraherar dig och återgå till det då höll på med. (Ibland behöver man återgå om och om igen, ju mer övning- desto lättare blir det.)
- Koncentrera dig. Om du märker att du gör två saker på en gång ska du hejda dig och göra en sak i taget.

Var effektiv
-
Gör bara det som fungerar, det som situationen kräver. Undvik begrepp som rättvist/orättvist, rätt/fel och måste/borde/får inte.
- Fastna inte i principer som motverkar dina mål. Var smidig.
- Möt den situation du faktiskt befinner dig i, inte den du skulle vilja vara i eller den som vore mer rättvis eller bekväm. Gör det bästa av situationen.
- Ha dina mål klara för dig och gör det som behövs för att uppnå dem.
- Frigör dig från plågsamma känslor som minskar din möjlighet att nå dina mål, ex onödig ilska och behov av att ha rätt.

Källa: Manual för färdighetsträning, bearbetad av DBT-teamet i Kalmar från boken Dialektisk beteendeterapi av Marsha Linehan.

Ny kategori.

Fixar med en ny kategori nu med olika tips om du mår dåligt. Kommer också lägga in ett inlägg med olika länkar till sidor där du kan få hjälp.

Hoppas detta uppskattas!

5e bilden: En gammal bild på dig själv.


...

"du som har allt har väl ingenting att må dåligt över?"

Sådana kommentarer får en att vilja kräkas.4e bilden: En bild på en tid du saknar.


Jag&Ida

Sommar, livemusik och bästaste vännerna.

Jag är Lucy in the Sky, jag är högt över molnen

Gud vad vackra bilderna blir i webbcam. Not.
Orkar dock inte ta fram kameran, så, så här blir det.


På repeat:
Veronica Maggio – Jag kommer

3e bilden: En bild på någon i din familj.


Lillasyster&Knuff

2a bilden: En bild på dig själv.


målamålamålamåla. ingen rast ingen ro.


Tusch och blyerts.

1a bilden: Någon du umgås väldigt mycket med.


30 dagar i bilder.

1a bilden: Någon du umgås väldigt mycket med.
2a bilden: En bild på dig själv.
3e bilden: En bild på någon i din familj.
4e bilden: En bild på en tid du saknar.
5e bilden: En gammal bild på dig själv.
6e bilden: En bild på dig och en vän du inte varit med på länge.
7e bilden: En bild som du aldrig lagt upp.
8e bilden: En person som du saknar.
9e bilden: Någon i din släkt.
10e bilden: Någon du tycker är väldigt snäll.
11e bilden: En person du kan berätta allt för.
12e bilden: En bild på din vardag.
13e bilden: Du och någon klasskompis.
14e bilden: En bild som påminner dig om gamla tider.
15e bilden: En person som du vill vara med.
16e bilden: En bild på dig själv.
17e bilden: En ovanlig bild.
18e bilden: En bild på din fritid.
19e bilden: En person som är snygg.
20e bilden: En bild på dina närmaste.
21e bilden: En person som alltid ställer upp för dig.
22e bilden: En bild på en tid du saknar.
23e bilden: En bild från i somras.
24e bilden: En bild som gör dig glad.
25e bilden: En person som alltid gör dig glad.
26e bilden: Någon/några som du alltid har roligt med.
27e bilden: En bild som du alltid skrattar åt.
28e bilden: En tokig bild.
29e bilden: Den nyaste bilden på dig själv.
30e bilden: Någon du aldrig kommer släppa taget om

Några av grejerna jag köpte i Malmö.


Ett mörkblått linne och magkort tröja från Monki.


Klänning från Gina Tricot.


Kängor från Din Sko. (tror jag)


BHgrej från Monki.


Och så lite pyssel från Panduro såklart. Nyckelringar, silvertråd och svarta rosetter.

RSS 2.0