Att prata om självmord är ett skydd för livet. Du kan hjälpa någon som tänker ta sitt liv.
En människa som tänker på självmord känner sig ofta isolerad och ensam och kan uppleva att inget och ingen kan hjälpa eller förstå hans eller hennes psykiska smärta.
När man inte kan se något annat sätt att handskas med denna förtvivlan och smärta, kan självmord förefalla som den enda utvägen. När allt upplevs hopplöst kan det kännas som om det inte finns något val.
Riskfaktorer och varningssignaler
Kritiska livshändelser:
förlust av närstående, relation, arbete, pengar och liknande.
Större besvikelse, misslyckad examen, utebliven befordran, mobbning, etc.
Sjukdomar, så som depression, psykos, allvarliga kroppsliga sjukdomar, missbruk.
Reagera alltid då du märker förändringar i beteendet hos en person, om denne inte länge är sig lik eller annat som får dig att ana oråd. Reagera om personen verkar ledsen, isolerar sig, talar om hopplöshet, känner sig värdelös, slutar bry sig om sitt utseende, uttrycker tankar om döden i teckningar, berättelser, sånger eller ta avsked av människor i sin närhet och/eller ger bort ägodelar. Reagera om personen börjar med ett riskfyllt och självdestruktivt beteende.
Reagera även om du märker att en person du vet är självmordsbenägen blir väldigt lugn då detta kan tyda på ett tyst beslut att fullfölja sin självmordsplan.
Vad göra för att hjälpa?
- Gör något nu: räck ut din hand.
- Var medveten om dina reaktioner: Rädsla kan få dig att vilja ignorera situationen. Gör inte det.
- Var tillgänglig: Tillbringa tid med personen och visa omsorg och omtanke utan att döma, bli arg eller upprörd. Lyssna.
- Fråga om självmord: Det enda sättet att få svar på om personen tänker på självmord är att fråga. Det visar också på att du lägger märke till personen och har lyssnat. Gör ingen överenskommelse om att någons självmordstankar ska vara en hemlighet.
- Kontrollera säkerhet: Ställ följande frågor: Har du tänkt ut hur och när du ska begå självmord? Har du tillgång till medel eller tänkt skaffa dig det för att kunna utföra din plan? Vilken hjälp har du tillgång till för att kunna må bättre och känna dig tryggare? Fråga även hur du kan hjälpa och stötta.
- Fatta beslut om vad du ska göra och hur ni ska lösa situationen: Uppmuntra till professionell hjälp eller att ta ett första steg till hjälp från exempelvis partner, föräldrar eller nära vänner.
- Förmedla hopp – trösta – be om ett löfte: Självmordstankar återkommer ofta och när de gör det är det viktigt att personen att be om hjälp och berätta för någon om sina känslor. Be personen att lova att be om hjälp. Visa engagemang och din vilja att förstå.
- Ta hand om dig själv: Det är känslomässigt påfrestande att vara ett stöd till en självmordsbenägen person, särskilt under en längre tid. Se till att inte vara ensam om detta.
- Stanna kvar: självmordstankar försvinner inte utan att den självmordsnära personen upplever någon form av förändring i livet. Upplevelsen av stöd kan vara en hjälp att hantera självmordstankarna. Du kan hjälpa!
