Artikel i Barometern


"Johanna Hildingsson läser sitt tredje år på hälsovetenskapliga institutionen på Linnéuniversitetet. Hon är en söt och framåt tjej som gärna vill arbeta med något inom hälsa så småningom. I en insändare i Barometern för några dagar sedan skrev Johanna om psykiska problem apropå de starka reaktioner som kommit fram runt det planerade bygget i Berga.

– Det finns så mycket fördomar runt psykiska sjukdomar och det värsta är att man drar alla över en kam, säger hon. Jag är säker på att alla har någon i sin närhet som haft psykiska problem i form av depression, ångest eller rädsla för något som man inte vågar berätta om.
 
När Johanna var 12–13 år började hon må dåligt, fick ångest och var deprimerad, och började därför skära sig på armarna. Varför det blev så vet hon inte. – Ibland är det ju så att det egentligen inte finns någon orsak, säger hon.
 
I sin insändare skriver hon att ingen skulle lägga märke till henne på stan i dag. Hon är en vanlig, ung tjej med grönblå ögon, rödbrunt hår, förmodligen promenerande med en kompis eller med sin pojkvän i handen. – Men om någon kommer närmare syns ärren på mina armar, visserligen är de läkta men de syns, säger hon. Om jag inte hade fått dessa ärr hade säkert ingen tänkt tanken att jag haft en psykisk sjukdom.

Johanna Hildingsson säger att hon förstår de grannar i Berga som tänkt något annat för platsen där bostäderna ska byggas. – De reagerar för att de är besvikna, det är självklart. Men de andra, de som tror att psykiskt funktionshindrade är farliga och utåtagerande bör tänka om. De är vanliga människor som behöver lite extra stöd i livet, som är sköra och behöver hjälp. Sen säger hon att vem som helst kan drabbas av en psykisk sjukdom likväl som en kroppslig. – Nästa gång är det kanske en närstående till de som är så kritiska i dag, ett barn, en sambo, mor eller far. Är de lika kategoriska då, kan man undra. Säger de även då att självklart ska psykiskt sjuka få hjälp och stöd och någonstans att bo, bara inte här."
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0