Läkarbesök och diagnos.

Läkarbesök idag igen då, fick ännu en nu medicin, xanor depot som jag ska börja med imorgon. Har även höjt risperdal dosen och ska senare få en stämningsstabiliserande medicin för att förebygga mina återkommande depressioner. Så just nu är det cipralex, atarax, xanor, risperdal och zolpidem. Har aldrig haft så här mycket medicin innan, mamma har vart väldigt emot substanser. Men ska testa ett tag, litar på läkaren. Men om det inte funkar så slutar jag med allt.

Läkarn har även börjat fundera på om jag har schizoaffektivt depressivt syndrom. Läste lite på det på internet och tyckte det var mycket som passar in:

"Schizoaffektivt syndrom är en psykiatrisk diagnos på en neurobiologisk sjukdom. Den beskriver ett tillstånd som både har symtom på humörsvängningar och schizofreni. En person kan vara i ett psykotiskt tillstånd eller ha en försämring av verklighetsuppfattningen, för det mesta i form av hörselhallucinationer, paranoida eller märkliga vanföreställningar. Det kan också innebära oorganiserat tal och tänkande, tillsammans men vaga maniska och/eller mixade depressiva episoder i samband med avsevärd social eller yrkesmässig dysfunktion. Sjukdomen startar vanligtvis i tidig vuxenålder, men den kan i sällsynta fall bli diagnostiserad redan i barndomen (före 13 års ålder). Schizoaffektiv sjukdom är vanligare hos kvinnor än hos män. Trots att den innebär en stor räckvidd av symtom är sjukdomsförloppet mer periodiskt och har på det hela taget en mer positiv prognos än schizofreni.
Det finns två typer av schizoaffektiv sjukdom: den bipolära varianten och den depressiva varianten. Allmänt sett, har den schizoaffektiva sjukdomen med bipolär variant bättre prognos än den depressiva, vilken kan resultera i en med tiden resterande defekt.
Den huvudsakliga behandlingen är psykofarmaka med ett antipsykotiskt , ett antidepressivt och/eller stämningsstabiliserande läkemedel. Psykoterapi, yrkesmässig och social rehabilitering är också viktigt. En speciell typ av psykosocial rehabilitering, känd som psykiatrisk rehabilitering, kan avsevärt förbättra prognosen för schizoaffektiv sjukdom, men den måste vara väl anpassad till individen för att få goda resultat. I akuta fall, där det finns risk för skada på sig själv eller för andra, kan kortare tvångsintagning vara aktuell."

Ingen speciallt kul diagnos, men det känns ändå skönt att ha något att sätta ord på, ett namn på mitt tillstånd.

Kommentarer
Postat av: Emmie

hm ibland går det inte att kommentera på vissa av dina inlägg, knasigt.



skicka lite ork och välmående till johanna

fortsätt vara stark baby när vi blir grannar kan du fly upp till mig =) eller så kommer jag ner och stör dig lite..

jag hoppas på vårpromenader ihop med dig!

2010-03-17 @ 14:50:38
URL: http://diemauer.blogg.se/
Postat av: emiolia

kan du inte får nåt annat än atarax? tycker de är värdelösa. fråga om theralen eller nåt sånt istället..

2010-03-25 @ 21:09:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0